Hackintosh

Jag har en tre år gammal Macbook Pro retina och en mac mini som datorer hemma. Den ena är min primära jobbdator, och Mini’n fungerar som server. Mycket av det jag gör med min Mac är beräkningsintensivt.

processor_heroProgram som Logic och Final Cut används flitigt. Jag är inte någon ”gamer” men gillar att spela Star Craft 2 till och från. Utöver detta så pillas det med 3D och annat grafiskt. Detta innebär att min dator ofta står med fläktarna surrandes. CPU temperaturer som passerar 80 är inget ovanligt. Nu skall här sägas att min maskin står sig bra gentemot de nyare datorerna vad gäller processorkraft. Min 2,7 GHz Intel Core i7 står sig bra trots sina tre år. Jag kanske inte har den senaste koola touchplattan, eller 9 timmars batteridrift. Men det är inget jag lider av. För ett par år sedan testade jag att, ”med skohorn” pressa in Mac OS X på en äldre Dell Latitude D610.

d610Det fungerade bra, men processen att få OS X att rulla på den var mycket pilligt. Nu har det gått ett par år och jag skulle hemskt gärna vilja ha en stationär Mac för de tyngre arbeten, och kanske byta min bärbara 15″ till något mindre. Men som ni vet så kostar en Mac Pro på tok för mycket.Jag har en tid lekt med tanken att bygga en sk. Hackintosh. Dvs. en PC som har Mac OS X som huvud-operativsystem.  Dock så skall det påpekas att ett hemmabygge inte alls behöver bli billigare än en köpt, pålitlig, burk från Apple. Men det Apple inte har idag, är alternativ utanför Mac Mini, iMac och Mac Pro. Det saknas en high end Mac Mini.Ett annat ”hinder” för byggandet har varit PC-världens otroligt fula, fyrkantiga lådor. Det är inget fel på funktionen, men de flesta är enkla boxar, eller så är de överdrivet designade. Få lådor kan matcha Apples design på datorer. Nu öppnade sig dock en möjlighet när jag fick min pappas gamla Power Mac G4 som iofs fortfarande fungerar. Men som inte kan köra nyare programvaror. (För att inte tala om hastigheten på en G4.) 200px-graphiteg4Hursomhelst så är jag nu påväg att försöka ”modda” en gammal Power Mac G4 till en ulv i fårakläder. Min tanke är att utrusta den med en i7 propp och ett modernt grafikkort typ NVDIA Geforce GTX 9X0.

Nog svamlande om backgrund och motiv. Jag tänkte dokumentera delar av resan för eventuellt intresserade. Och som en personlig dagbok för framtiden. Dessa kommer publiceras som bloginlägg här på sajten.

 

Mvh Micke T

 

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s