Tempus, modus, etc…

Det luriga med att lära sig Grekiska, och då koine Grekiskan. Är att det krävs en massa grammatik för att prata om språket. För när det kommer till studiet av bibelns grekiska texter, så handlar det primärt om att analysera och förstå vad som skrivits. Det blir väldigt lite samtal på koine Grekiska.
Nåväl, det som vi får lära oss av Blomqvist är att studera;
Tempus
Modus
Diates
Numerus
Person
Kasus
Genus

Tempus är ganska lätt att förstå vad det handlar om. Tänk tempo när du springer, eller tempo i en låt. Det handlar om tid! Presens, imperfekt, futurum, etc.

Modus upplever jag som lurigare. Det handlar om sätt att uttrycka sig på. Man skulle kunna tänka i vilken mode (tänk ”mode” på engelska här) som något sägs. Är det en verklig handling, en önskad, eller en uppmaning? Vi talar om imperativ, konjunktiv, infinitiv, etc…

Diates handlar om huruvida jag gör något, eller om jag blir utsatt för det som görs. Eller om jag utsätter mig själv för det som görs. Vi talar om aktivum, passivum, medium, etc…

Numerus är ganska enkelt. Det handlar om singularis eller pluralis. Tänk nummer och antal.

Person hänger nästan alltid ihop med numerus. Dom två är lite som två kompisar; första person pluralis, 3 person singularis etc.
Först person är den talande, jag i singularis och vi i pluralis.
Andra person är den tilltalade, du i singularis och ni i pluralis.
Tredje person är den omtalade, den eller det i singularis och de eller dom i pluralis.

Kasus är en så självklar sak i det egna språket så det blir svårt när man skall lära ett helt annat sätt att uttrycka detta på. I grekiskan så skall vi kunna; nominativ, genitiv, dativ, ackusativ och vokativ.
Grundformen är nominativ. Exempel: sten
Genitiv uttrycker någon form av ägande:

Genus…

Måste plugga lite… Inlägget kommer uppdateras..

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.