Till minne av Steve Jobs

När jag gick i sjunde klass 1980/81 (om jag inte räknar fel) så blev jag kär i datorer, tack vare min tekniklärare Peo. Den vanligaste datorn att leka med på skolan hette ABC 80 och den hade monokrom skärm. Men det är inte den som det här lilla inlägget handlar om. Det är Den där udda maskinen som hade färg och man kunde spela nåt adventure spel som jag inte kommer ihåg namnet på, men jag kommer ihåg känslan av science fiction i verkligheten. Där började en resa med företaget med den lilla fruktsymbolen. Steve var, är och kommer nog alltid att vara synonymt med Apple. Även under de år han inte fanns kvar vid rodret. Ja redan i ett tidigt stadium hade han en kultstatus. ”ffwd” några år till 1997 så jobbar jag på Presens data i Göteborg, och är då en mac-konsult. Jag sitter i mitt kök i lägenheten på långgatan en kväll. Steve återvänder som den förlorade sonen till företaget genom köpet av Next. Det är sedan en otrolig resa man får vara med om. Apples fantastiska vändning, från botten och upp.  Och ofrånkomligt knöts ett virtuellt band till företaget och dess ansikte utåt; Steve Jobs. Det är en konstig känsla, att känna för en person som man faktiskt inte känner. Och biografin av Isaacson bekräftar alla de negativa sidor som de flesta apple-nerdar redan hört talas om. Det var en fantastisk känsla att vara ”the underdog”. När jag började på Qbranch i början av 2000 talet så möttes jag av frågande blickar av människor som hörde vad jag jobbade med. ”Va? Finns dom kvar?”. Eller så visste de inte ens om att Apple var ett datorföretag.
SteveNär Steve gick bort så såg jag det på Apples hemsida innan jag såg det i den övriga pressen, och jag kan fortfarande komma ihåg känslan av overklighet. En sak har blivit påtaglig för mig med åren. Man känner olika sorg för olika sorgliga tillfällen. Varje sorg är unik. Och jag tycker det är tråkigt med den antipati som faktiskt dök upp som någon sorts mot-reaktion. Precis som om någon människa inte skulle vara värd sorg?

Som chef framstår Steve motsatsen till mycket jag tror på i ledarskap, och jag tror han lyckades inte pga av sitt udda sätt, utan trots det. Jag kan fortfarande titta på gamla presentationer och minnas magin i framförandet, och den nästan religiösa känslan när Steve mästerligt visade upp nya fantastiska produkter.

 

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.