Tintin

tintin

Jag har vuxit upp med Tintin, och månen tur och retur albumen är absoluta favoriter. Så det är inte utan att man reagerar när det plötsligt skrivs om ens barndomsidol.
Och vad ska man säga. Först måste frågan ställas varför vill man censurera, och sedan följdfrågan, på vilket sätt? Och så den överhängande, ska man verkligen censurera?
För att börja baklänges. Jag tror de flesta av oss censurerar dagligen. Inte gentemot andra, utan för oss själva. Vi kallar det för att välja. Vi väljer bort böcker som inte rättar sig efter den kanon som gäller för vår ideologi, politiska åsikt eller religiösa syn. Vi väljer bort bloggare som inte håller på vårt lag eller, som vi tycker är elaka mot ”de våra”. Det finns en form av censur som vi påtvingas, och den censuren är i ett liberalt samhälle nästan som en hädelse. Vi väljer själva vad vi utsätter oss för. Om det verkligen blir så kan ju diskuteras, dock.
Då kommer frågan varför? För att skydda en folkgrupp, eller människor som annars kan uppleva sig förtryckta, eller förtalade. Detta är en svår fråga. För var går isåfall gränsen för t ex. Ironi, konst, eller subjektiva åsikter i allmänhet. En journalist kan utrycka vad denne anser vara objektiva fakta. Men som uppfattas som hetsjakt av de som omtalas. Alldeles för svår fråga för att ta här i denna trötta morronreflektion. Speciellt mot bakgrund av Muhammedfilmen.
Sedan är frågan hur? Det är kanske inte konstigt att tankarna går till bokbål och totalitära diktaturer, för de står liksom som symboler för censur. Men det är kanske lite väl elakt att dra den parallellen. Min reflektion i detta är att rätt många av oss som växt upp med tintin trots allt inte är rasister. Eller är det trots allt, eller på grund av? Vad vi utsätts för, eller utsätter oss för, formar oss till viss del. Den värld där Tintin i Kongo är farlig, är den värld som är strikt uppdelad i nationaliteter och hudfärg. Men sådan är inte vår värld idag. Den är mångpluralistisk. Våra barn och vi själva ser med egna ögon, att bilden i serietidningen inte bara är en fantasi, utan en tokig bild av verkligheten. Måste jobba, slut på tänkande i skrivet format nu. Får läsa igenom detta senare och kolla vad jag tänkt, och skrivit.

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.