iOS6 och kartor

För oss som har iPhone så är iOS6 en självklar uppdatering. Mycket som är nytt både på ytan och under huven. Eftersom jag haft det nya operativet sedan första betaversionen så tänkte jag bara reflektera lite över Apples ”kartskandal”.
Det har visat sig att Apples egna initiativ i kart-branschen visar fel, och rätt rejäla sådana. Och det är självklart inte okej att så stora fel följer med i en skarp version. Vad jag förstått så är vi i Sverige inte drabbade av dessa stora kartproblemen. Litet land, små problem kanske?
Nu till min reflektion. Apple har i samband med detta visat att de tar problemen på allvar. En kart-applikation är en viktig pusselbit i att peta google från dess monopolposition vad gäller söktjänster. Det är därför i Apples intresse att vända på det negativa intrycket från den falerande appen. Och just att det gått åt skogen kommer, tror jag. Att få Apple att lägga i en extra växel och ”överleverera” framgent. En kart-app är en port till söktjänster, där gemene man inte egentligen bryr sig om resultatet kommer från Bing, Yahoo eller google. Det viktiga är att kunna se bensinmackar, turistattraktioner, etc.. En kart-app är också en sk. Lockvara i mobilvärlden. Det har ju visat sig att telefon & karta är en fantastisk kombination.
Om Apple hade fått allt rätt från början, så är risken att de portionerat ut förbättringar i en takt som frustrerar oss användare. Men som sagt, inte nu.
Rykten på nätet säger t ex. Att det anställs kartingenjörer från konkurrenter. Så när samsung och nokia nu förlöjligar Apple, så kan det visa sig kortsiktigt tänkt. För nästa gång Apple står på scenen så kan denna kritik vändas till Apples fördel, hur de lyssnade på kritiken och gjorde om och gjorde rätt. Jag är av den uppfattningen att marknadsföring som bygger på att framhäva sig genom att peka ut brister. Är ett farligt spel. För när de bristerna försvinner så försvinner också argumentet att köpa den konkurrerande produkten. Och i synnerhet Apple, har visat att det kan gå fort när de vill ändra något som inte fungerar som dom vill.

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.