Lite mer reflektioner kring Apple-Samsung

Tänkte först skriva några rader på Facebook men som ni kanske ser så blev det för mycket text. Och eftersom det inte var tänkt för min hemsida så kanske det blir lite dubbelt upp utifrån min förra text.

Som den Apple-nerd jag är så tänkte jag bara skriva av mig lite kring utfallet i domen mellan Samsung och Apple. Som Apple-nerd så får man vare sig man vill eller inte, ta en roll som representant för företaget, och stå till svars för deras sätt att agera. När jag flyttade till Stockholm mötte jag personer som inte ens trodde att Apple fanns kvar, och på mitt jobb fick jag ofta utstå gliringar som den ”macmicke” jag är.
Nu är det ju så att jag inte är en representant för Apple. Jag tror mig ha helt andra värderingar än företaget i mångt och mycket. Och för mig handlar mac och iphone om saker som jag tycker om, samlade i en designfilosofi. Lägg därtill all proffesionellt investerad kunskap sedan åtminstone 1995.
Med detta sagt så är det kanske ingen överraskning att jag följt situationen med iphone och dess efterapare på nära håll. Jag har dessutom hela historien med Apple vs Microsoft och fönsterbaserade operativsystem som en fond till dagens händelser.

Ja ja.. Du har läst en massa Apple propaganda på Apple sidor! Om du vill ta del av domsluten och hur rättegången gestaltat sig så kan jag rekommendera http://www.fosspatents.com
Florian Mueller som skriver där är, om något, vinklad från Google Android hållet eftersom han fått betalt från dem. Men som jag ser det håller han en väldigt faktisk och rak linje i sina beskrivningar av fallen och analyser av dem.
Apples vinst över Samsung framstår kanske som konstig om man bara ställer den i kontrast med den sydkoreanska domen. Men detta är, inte helt oväntat, en vinkling där man väljer att ta upp alla liknande utslag mellan Samsung och Apple över världen. Samsung har redan förlorat tre fall i Tyskland, och de har förlorat i Frankrike, Italien och Nederländerna. Det enda fallet som står ut är det i Sydkorea! Och det är ingen i svensk media, som jag känner till. Som ifrågasatt den domen!
Bevisen för Samsungs kopieranden är i mitt tycke flagranta, och Samsungs försvar att det skulle vara tillfälligheter som ligger bakom likheter i design och mjukvarapatent är rent av patetiskt. Det som förvånar mig i det hela är hur många det är som låter sig luras av ”det pekande fingret” Allt ljus och all kritisk granskning skall falla på bara Apple! Varför skall de andra företagen undgå granskning. Google som är en gigantisk spelare bakom det här har lyckats peka finger på Apple ett bra tag nu och fått sig själva att framstå som fritt val och öppna. Samtidigt så köper man upp företag som Motorola för att komma åt patent för att kunna stämma andra bolag, och i synnerhet Apple. Det var förvånansvärt tyst kring Googles internet censur i Kina, bara för att nämna en allvarlig sak.
Precis som i fallet med Foxconns fabriker så skapar detta en falsk självgodhet. Jag tror att jag gör rätt när jag väljer bort Apples telefon till förmån för LG, Samsung, Panasonic, etc. När det i själva verket är så att alla dessa har tillverkning i samma fabriker. Så kontentan av detta, låt dig inte luras. Vi är alla uppfostrade med den post-moderna misstänksamhetens hermeneutik. Men se för Guds skull upp med hur du riktar den och vem som ber dig rikta misstänksamheten åt ett speciellt håll.

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.