Apples fabriker, eller?

factory_1961435bDet verkar vara på modet att hacka på Apple. Det verkar nästan som religion vilken elektronisk pryl man väljer. Och kom inte med Apple fanatiker, för de som väljer att inte använda Apple är minst lika fanatiska i undvikandet av Apple. Alla de mer kända tidningarna har vinklat nyheter för att fånga läsare som ”tycker” om Apple på något sätt. Nu senast är det tidningen Dagen som framställer Foxconn som ”Apples fabriker” , och det framgår först när man läser artikeln att det är underleverantörer till Apple, men det framgår inte att Foxconn har nästan alla kända elektronikmärken som kunder! Varför är detta viktigt att påpeka? Jo för det finns självklart många människor som idag vill kunna välja rättvisemärkt eller grönmärkta produkter. Ingen av oss vill köpa produkter om det visar sig att de produceras under inhumana förhållanden. Men det blir knasigt om Svensson undviker Apple men köper Samsung eller Panasonic i ett försök att påverka och förändra. Fabriken där missförhållanden finns är densamma oavsett produkt. Så min uppmaning till journalister som vill verka för ”medvetna” beskriv gärna hela sanningen, inte bara de delar som passar till era rubriker. Och en tidning som Dagen, som bara plockar in en nyhet från NY Times utan att kritiskt granska materialet eller kanske komma med lite eget tänkande. Ja vad ska man säga? Alla tidningar har gjort och gör så. Men förpliktigar det inte om man vill framstå som en ”kristen” tidning?

Kolla in namnen på Foxconns kunder 

Saxat från Wikipedia, tillgängligt även för journalister..

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.