Go home goteborgare!

Mina åsikter om våld och sport har inte fallit i god jord. Jag fick på twitter en kommentar som jag hört förr sedan jag flyttade till storstan. Den är ungefär liktydig med: ”Go home göteborgare” en subtilare variant av Godwins lag kanske? Nej jag vägrar tro det. Ett förtydligande till mitt förra inlägg om våldet, som inte verkar ha gått fram tillräckligt tydligt. Jag är emot alla former av våldsutövning, och bekänner mig som ”teoretiskt pacifist”. (har inte blivit tvingad att leva upp till begreppet ännu, därav teoretisk). Oavsett vem som utövar våldet så är jag skeptisk till det som problemlösare. Så oavsett om polisen agerat med oprovocerat våld eller huliganerna, så är jag emot detta. Men att rapportera ensidigt, och med undertoner att våldssituationen inte skulle uppstått ”om” polisen gjort si eller så, är ett sk. kontrafaktiskt påstående. Och det hjälper inte stävjandet av läktarvåld att på detta sätt s a s. välja sida. Jag har försökt också att konsekvent använda begreppet ”huligan” för att markera att jag inte menar ”supportrar” eller ”klacken”. Av den enkla anledningen att jag vet att det finns bra personer som vill stå i klack och heja på sitt lag. Men det finns en tydlig tendens att skydda de sina från kritik. För mycket kompisrelationer. Lite som beskyddande av missbrukare. Man blir medmissbrukare. Jag är dessutom inte helt objektiv på det sättet att jag har haft en ”huligan” i min närhet. Och jag har hört lögnerna och beskyddandet kring detta galna missbruk. Hur blåtiror och bulor och sår skyllts på andra. Aldrig mitt fel alltid alla andras fel. Så om man skall kritisera polisen, så får man inte göra det på bekostnad av kritiken mot huliganerna! Och tillsist. Det är inte okej med personangrepp, jag har inte menat att hoppa någon enstaka person, utan bara det faktiska skeendet på matchen. Och om man har slut på argument så är det bättre att vara tyst. För ”go home” kommentarer ser inte snyggt ut.

PS: om nu någon Göteborgare slår sig för bröstet och tycker att ”såna e inte vi” så ta en funderare kring alla dåliga stockholmsskämt.

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.