Hockeyexistentialism & Rolf-Göran…

Har ju sagt till mig själv att jag inte skall skriva något om hockey den här säsongen. Men så emellanåt så händer det något som gör att det kliar illa i mina fingrar. Och nu är vi där igen. 

 

Det finns en myt om hockeyns fortlevnad i Sverige. Jag har själv svalt den här myten tidigare. Men jag skulle vilja hävda att den här myten vilar på ”sanningar” som föds och närs av den tredje statsmakten. Det är en typ av profetia som är självuppfyllande. För det är samma profeter som uttalar den och som ser till att verkställa den.

Myten påstår: ”Om inget lag från Stockholm går bra i hockeyn så ”dör” hockeyn i Sverige.

Principen för det här är ganska enkel, hockeyn, precis som alla andra sporter är beroende av pengar för att kunna överleva, och pengar kommer från besökare och sponsorer. Det ena ger det andra. Sponsorerna betalar bara om det finns besökare eller tv-tittare som ser deras sponsring/reklam. Och Hockeyligan kan bara sälja sina matcher dyrt till Canal+ om många vill betala för att titta.

Men vilka är det som skapar sk. ”hype” kring sporten. Jo det är media. Kommer ni ihåg devisen: ”Syns du inte finns du inte”. Den gäller i allra högsta grad, och för sport i synnerhet. Problemet för svensk hockey är att de som sätter agendan i media sitter i Stockholm! Och många företag som vill sponsra sitter i Stockholm.

Eftersom jag har rört mig i denna media världen så har jag sett och hört hur det låter både på tidningarna och på mediabyråerna. Och jag kan bara säga: ”glöm alla idéer om objektivitet!” Sportjournalisterna håller på sina lag. Mediaköpare och mediasäljare är i allra högsta grad färgade av vilket lag de håller på. Jag har stött på Håkan Södergren & Challe i korridorerna på dessa mediabyråer. Har även ”gnabbats” med dom som den jobbiga lilla Frölundait som jag är.

Så vad händer när denna stad inte har t ex. Djurgården kvar i någon intressant possition. Jo journalisterna slutar rapportera från matcherna. Och sponsorerna tror att inget händer i ”den sporten”. Speciellt om mediaköparen dessutom är en fd. Djurgårdare.. Hjulet stanner s a s.

Men vänta! Vi hade faktiskt en period då AIK låg i en annan division, och Globen ekade tom när Djurgården spelade. Jag var med, och många med mig. För under denna period sände SVT ett reportage (kors i taket) om att Hockeyn slog publikrekord i övriga Sverige. (önskar jag kunde hitta det klippet).

Jag undrar vad Jerring priset till  Rolf-Göran kommer att göra för hästsporten framöver. En sport som den mansdominerade, Stockholmsstyrda tidningsvärlden helt glömt bort! Oj då! Fanns det sport som tjejer följer. Det är direkt pinsamt när representanter för denna maffia dessutom deklarerar att ridsport inte är någon sport, att det bara är att ”sitta på hästen”. Va i hela friden är då med all form av motorsport?

Det ligger i sportens intresse att mediabevakningen decentraliseras, att de som rapporterar och refererar inte bara kommer från Stockholmsregionen. Vi lever på 200o talet. Ska det vara så svårt att kunna anställa i hela Sverige? Det har blivit helt absurt med t ex. Canal+ som nästan uteslutande har stockholmare som refererar och är expertkommentatorer.

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.