Reflektion kring E951

AspartamJag gillar att dricka den där saften som inte får kallas saft som är ”skojig och lätt”. Och får då ofta höra allsköns påståenden om hur farligt detta ämne är. Och jag har dessutom blivit beskylld för att vara beroende av denna dryck. Hepp! Om det är något som jag ogillar så är det ”fakta” och ”sanningar” som flyter omkring men som ingen riktigt har kollat upp. Idag är ”sanning” inte något objektivt, utan mer en fråga om hur det ”känns” eller uppfattas. Aspartam är en sån grej som alla ”vet att det är farligt” men ingen har riktigt kollat upp källorna kring dessa fakta. T o m wikipedia framställer informationen om detta ämne på ett sätt som får en normalt funtad person att fundera över vad det är för något. Jag undersökte saken lite närmare, och hittade sajter som är fulla av rena konspirationsteorierna kring detta smått mytiska ämne. Många av sajterna länkar till varandra som källa för informationen. Men det är typ ingen av dessa som har några vettiga länkar till vetenskapliga studier. Och när detta ifrågasätts så hänvisas till konspirationstankar: ”Coca Cola har mutat vetenskapsmännen/kvinnorna.”.

Livsmedelsverket har trots alla dessa ”faror” inte stoppat försäljningen av detta ”dödliga” ämne. Varför kan man undra? http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Studie-om-aspartam-har-utvarderats-av-EFSA/  Och med den länken så kan jag bara konstatera att det finns farligare saker som man sätter i sig. ”Mjölk ger sex gånger mer fenylalanin och tretton gånger mer aspartamsyra än samma mängd aspartamsötad läsk.”. Vill man så kan man tolka vad som helst så att det överensstämmer med ens egen syn på saken. Det viktiga är bara att man har tolkat något och inte bara för vidare information som flyter omkring s a s.

Utöver länken ovan så är det bara att googla på ”aspartam” så får du en maasssaa länkar.

 

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.