Kämpa…

julkulaInga julklappar från Frölunda den 28 december. Tyvärr så tror jag att Frölundas rivstart den här säsongen har satt en nivå som inte är realistisk för laget i det långa loppet. Frölunda som lag är ju dessutom i dagsläget inte samma lag som började säsongen. Det märks tydligt vad spelare som Magnus Kahnberg betyder för Frölunda när han saknas. Ni vet det gamla talesättet: ”Man saknar inte kon förrän båset är tomt.”
Men det jag har svurit mest över den här säsongen är domarkåren som gick ut med att man skulle bli hårdare i bedömningar vad gäller bl a. tacklingar mot huvudet. Samtidigt släppte man nolltoleransen på hakningar, varför förstår jag inte. Processen att vänja sig vid den nivån var smärtsam och nu verkar det vara förgäves. Det som blir lidande är spelet. Jag tror att man gör så för att bejaka ”kampmomentet” i hockeyn. Och jag tror att en viss Wikegård här har haft stor påverkan i detta. Och tror jag att detta är en av anledningarna till problemen med alla farliga tacklingar i år. Inte bara det, men en av anledningarna. Och den snedbedöming som gör att hemmalagen alltid får mindre utvisningar. För lite statistik kring domarnas insatser så kan ni ta en titt på WWS artikel i frågan Kampmomentet är den där känslan som ges när två lag liksom ”brottas men ändå inte” om pucken. Men tyvärr är våra domare inte myndiga uppgiften att bedöma detta. Och överhuvudtaget så ser jag den sk. ”kamphockeyn” som en myt som de lag som spelar denna brottarhockey när. Vad man säger är att vi skall ha regler, men de skall inte gälla i vissa lägen. Eller? Wikegård tränade ett lag som,  speciellt under honom som tränare, men överhuvudtaget driver denna idé om hockey. Missförstå mig rätt! Jag vill absolut inte ha isdans. Vad jag saknar är fokuset på det där gamla hockeyidealet som upphöjde lirarna. Ett tag var ”Big Red Machine”, gamla CCCP idealet. Det kallas ”klapp klapp” spel. Men det har fått stå tillbaka för ”kampen”.

Överhuvudtaget så är situationen med regler och bedömningar mumma för alla etiker där ute. Vad är den underliggande principen för regler, bedömningar och eventuella straff? Och hur förmedlar man detta till spelare och inte minst de som tittar? För om de som ser på spelet inte kan förstå bedömningen så är man farligt ute att förlora åskådare och i slutändan pengar. Det är lite signifikativt att t o m de sk. expertkommentatorerna inte är överens i bedömningarna.

Publicerat av

macmicke

IT-Consultant for many years. Loves creating music & media with my computer.